Gıda

Algler yüzyıllar boyunca insan gıdası olarak tüketilmiş olup, başta uzak doğu olmak üzere bir çok dünya mutfağında aranan kıymetli ürünlerdir. Aljin ve aljinat türevleri, karageenan gibi temel gıda hammaddeleri alglerden elde edilmektedir. Bunun yanında son dönemde özellikle yüksek besleyici özellikleri sayesinde fonksiyonel gıda sektöründe algler önemli bir pazar imkanı yaratmıştır. İçerdikleri yüksek protein sayesinde alternatif protein kaynakları arasında öne çıkan algler, vitamin ve mineral içerikleri sayesinde besin değeri yüksek gıda ürünleri için kullanılmaya başlanmıştır.

Verimli tarım arazilerine ihtiyaç duymadan, kontrollü üretim alanlarında yetiştirilen algler, organik, GMO olmayan, bitkisel, doğal vb. özellikleri ile sağlıklı gıda alanında önemli bir rol üstlenmektedir. Bu kapsamda INDEPENDENT projesi ile tamamen yerli üretim, yüksek kalitede fonksiyonel gıda ürünleri üzerine Ar-Ge faaliyetleri yürütülmekte, ölçeklendirilerek endüstriyel üretim yapılmaktadır. INDEPENDENT projesinin fonksiyonel gıda portfolyosu şu şekildedir:

Spirulina: Bitkisel protein oranları yüksek seviyeye ayarlanmış özel türler kullanılarak kırmızı et aminoasitlerinin tamamını içeren Spirulina tozu

Omega-3 yağ asitleri: Tamamen yosun kaynaklı, balık yağı üretim proseslerinden bağımsız yüksek EPA ve DHA ürünleri

Astakzantin: Bilinen en kuvvetli antioksidan olarak, reaktif oksijen türlerini nötralize edici, farklı hastalık modellerinde klinik araştırmaları olumlu sonuçlar gösteren toz astakzantin ürünleri

Beta-karoten: Provitamin A kaynağı olarak bilinen, bağışıklık ve görme sistemine olumlu katkıları olan toz beta-karoten ürünleri

Fikosiyanin: Mavi-yeşik alglerin temel fotosentetik aparatı olan fikobiliprotein ailesinden olan, yüksek antioksidan özellik gösteren, suda çözünebilen ve doğal mavi renk veren fikosiyanin ürünleri